Kauko O. Uusila

”…olen oppinut tyytymään oloihini…”  Fil. 4:10-14 (RK) 

Millainen ihminen on tyytyväinen? Mitä kuuluu tyytyväisyyteen? Millainen elämä mielestäsi tuo tyytyväisyyttä? Perusajatuksena voisi sanoa, että tyytyväinen ihminen on sellainen, joka löytää tyydytyksen siitä mitä hänellä on, sen sijaan, että alati kaipaisi sitä mitä hänellä ei ole. Tarkoittaako tämä, että tyytyväinen ihminen olisi jotenkin kohtaloonsa alistunut? Ei toki, pikemminkin hän osaa arvostaa tilaansa ja olosuhteitaan. Hän osaa jopa ilmaista siitä kiitollisuutta. Saatat olettaa, että tyytyväisen ihmisen elämään kuuluu vain vähän ongelmia, hyvä terveys, turvattu taloudellinen tilanne, ystäviä ja rakastava perhe. Näin me hyvin yleisesti ymmärrämme. 

Se ei kuitenkaan ollut apostoli Paavalin kokemus. Hänen elämänsä oli täynnä vaaroja, torjuntaa, henkilökohtaisia hyökkäyksiä, pahoinpitelyjä ja vankeutta. Silti hän väitti oppineensa tyytyväisyyden salaisuuden kaikissa olosuhteissa. Hänen tyytyväisyytensä lähde ei selvästikään ollut hänen tilanteensa. Tämä voisi olla totta myös sinulle. Salaisuus, jonka hän huomasi, oli keskittyä Herraan ja iloita hänestä. Paavali tiesi olevansa hengellisesti rikas, ja hänelle oli annettu jokainen hengellinen siunaus taivaallisissa Kristuksessa. Tämän elämän mukavuudet ja nautinnot eivät olleet verrattavissa iankaikkiseen kirkkauteen, joka odotti häntä. 

Tyytyväisyyttä on vaikea löytää ja vielä vaikeampaa säilyttää. Aina on jotain uudempaa ja parempaa hankittavana tai houkuttelevampi suhde tavoiteltavana. Lisäksi elämän vaikeudet voivat helposti vetää meidät alas. Todellinen tyytyväisyys tulee Kristuksen hyväksymisestä, ja hänen kauttaan meillä on kaikki, mitä tarvitsemme. Tyytyväinen ihminen voi hyvin itsensä, ympäristönsä ja ennen kaikkea Jumalan kanssa. Kun tunnet tyytymättömyyttä, muista kaikki, mitä sinulla on Kristuksessa, ja vastaa mieluummin näiden totuuksien kuin tunteidesi mukaan.

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 8 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää