Menestysteologia on epätervettä opetusta. Siinä uskon ja siunauksen mittarina on ajallinen menestyminen pitäen sisällään mm. terveyden ja taloudellisen hyvinvoinnin. Menestysteologiassa nojataan uskon kaikki-
voipaisuuteen, jonka voimalla tai määrällä halutaan vapautua kaikista inhimillisistä koetuksista ja kärsimyksistä sekä omistaa Jumalan siunaukset. Joku onkin kiteyttänyt asian terävästi: ” Liberaaliteologia alentaa Jumalan ihmisen tasolle, menestysteologia nostaa ihmisen Jumalan tasolle.”

Usko ei ole kaikkivoipainen, uskon kohde Jumala on. Usko on Kristuksen tekoon ja Jumalan huolenpitoon luottamista sekä Jumalan sanan arvovallan tunnustamista omassa elämässä. Suurin siunaus on ”tulla uskoon” ja kasvaa Jeesuksen opetuslapsena. Jumalan siunauksen tärkein ulottuvuus on iankaikkisuudessa.

Edellä kirjoitettu oli ikään kuin pohjustusta rukousvastaukseeni, jonka takana en kokenut olevan suurta uskon voimaa tai määrää. Huokaisu riitti.
Kyseessä oli todellinen tarve. Olin aikanaan löytänyt itselleni hyväkuntoisen ”mersun”. Tämän luottopelin kanssa kilometrejä karttui yli 300.000 km. Mittarissa oli jo yli 500.000 km lukemat. Niinpä autoon alkoi tulla sellaisia korjaustarpeita, että ajatus uudesta autosta alkoi kypsyä.

Aloin ahkerasti tutkia erilaisia käytettyjen autojen sivustoja. Vaikka tutkinnan tuloksena jäi jäljelle pari automerkkiä, silti niistä löytyi ehdokkaita todella paljon. Lehtiä ja sivustoja läpi käydessä epätoivo alkoi vallata mieltä. Miten täältä löytäisi hyvän ja luotettavan auton?

Eräänä päivänä keittiön pöydän äärellä katselin jo lopen kyllästyneenä lehden myytävien autojen palstoja. Nostin silmäni lehden sivuilta etupihan asfaltille ja huokaisin syvästi Herran puoleen. ”Herra auta tässä autoasiassa. Sinä voit tuoda sen vaikka tähän meidän pihalle.”

Jonkin ajan kuluttua eräs ystäväpariskunta tuli luoksemme. Heidän ajellessa pihaan huomasin heidän uuden autonsa. Kahvipöydässä nostin asian keskusteluun. He kertoivat hankkineensa sen äskettäin ilmaisten samalla, että heidän pitäisi päästä eroon vanhasta autostaan. Uteliaana kyselin muutaman perustiedon sillä seurauksella, että eräänä päivänä olimme vaimoni kanssa sitä koeajamassa. Auto tuntui hyvältä ja sen historia luotettavalta. Niinpä sovimme tekevämme kaupat.

Keväisenä kaupantekopäivänä auto vaihtoi omistajaa. Entinen omistaja ajoi auton kotoaan talomme eteen. Seuratessani Toyota Corollan saapumista ihmettelin kuinka täsmällisesti Jumala vastasi ”huokaisu-
rukoukseeni”. Auto tuotiin kirjaimellisesti kotipihalle.

Toyota Corolla vuosimallia 2008 on ollut myös luottopeli. Auton vuosimallia ajatellessa teimme oikein komean hypyn uudelle vuosituhannelle. Aikaisemmat automme olivat olleet Mitsubishi Galant vm. 1982, Nissan Bluebird vm. 1989 ja Mercedes Benz vm. 1990. Astuimme uuteen aikaan kaikilla mausteilla: vakionopeuden säätö, ilmastointi, sähkökäyttöiset sivuikkunat jne. Voi pojat, saattaisi joku sanoa.

Minulla on ollut tapana siunata autoamme; se voisi palvella perhettämme sen arkisissa menoissa, antaa kyytiä myös lähimmäisille sekä palvella Jumalan valtakunnan työssä. Aika näyttää kuinka monta kilometriä tämän ”palvelijan” kyydissä maisemia vaihdetaan.

Pasi Markkanen

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 6 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää