Miina Ebeling

Muistan, kuinka pienenä jouluaattoa edeltävänä iltana jännitti. Vatsaa kipristi ja uni ei meinannut tulla, kun innostus oli niin suuri. Edellisten päivien aikana joulusiivoukset oli jo tehty ja kuusi koristeltu. Kaikki oli valmista joulua varten. Jouluaattoaamuna melkein pomppasin pystyyn ja riensin olohuoneeseen. Yön aikana kuusen alle oli ilmestynyt värikäs kasa lahjoja. Muistan tuon tunteen niin elävästi, ihanan joulutunnelman.
Nykyään enää joulu ei aiheuta niin suuria fyysisiä tuntemuksia. Ennemminkin sanoisin, että joulu tuo rauhaa ja levollisuutta.

Tunnelmallisia perinteitä on jotenkin erilaisella tavalla alkanut arvostamaan, ja ne ovat kasvattaneet merkitystään entisestään. Nykyään joulu merkitsee minulle yhdessäolon aikaa. Rauhaisat hetket perheen ja sukulaisten kanssa luovat jouluun onnen täyteistä tunnelmaa. Yhdessä vietetyt hetket ikuistuvat mieleen, ja niitä muistellessa hymy valtaa suupielet.

Varttuessani olen myös alkanut ymmärtämään paremmin joulun oikeaa merkitystä. Sitä, miksi joulua oikeasti vietetään. Vapahtajan syntymä kuvataan jouluevankeliumissa, joka on todellinen joulun ilosanoma. Muistan, kuinka juuri lukemaan oppineena sain kunniatehtävän lukea jouluevankeliumin kuvallisesta lasten Raamatusta. Tuntui merkitykselliseltä lukea niin tärkeää kertomusta. Nykyään jouluevankeliumin kuuleminen herättää turvallisuuden tunnetta. Joka vuosi luettava tuttu evankeliumi saa joulun tunnelman heräämään sisälläni. Se tuo mieleen ihania joulumuistoja ja ennen kaikkea se kertoo tärkeän sanoman joulun merkityksestä.

Olennaisesti jouluun kuuluu myös erilaiset jouluperinteet. Jokaisessa perheessä on varmasti omanlaisensa perinteet. Meidän perheellemme tärkeitä perinteitä toteutetaan pitkin joulunaikaa, erityisesti jouluaattona. Jouluaattoaamuna syödään riisipuuroa, johon on upotettu manteli. Sen jälkeen lauletaan joululauluja, luetaan jouluevankeliumi ja avataan perheeltä saadut lahjat. Illemmalla lähdemme viettämään joulua sukulaisten luokse. Siellä syödään herkullinen jouluruoka, lauletaan joululauluja ja evankeliumi luetaan uudestaan. Erityisesti nautitaan yhdessäolosta ja joulun hengestä.

Joulu on myös antamisen aikaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikille pitäisi antaa jotain konkreettista, vaan joulun tarkoituksena on luoda muillekin ihanaa joulutunnelmaa ja onnellisia hetkiä esimerkiksi yhdessäolon kautta. Tällä tavoin Jumalan rakkautta voidaan näyttää hyvien tekojen kautta. Pieni hymykin voi jo tehdä toisen päivästä paremman. Itse rakastan antaa lahjoja ja tällä tavalla ilahduttaa muita. Erityisesti itsetehtyjä lahjoja on ihana antaa, sillä niissä näkyy niihin käytetty aika ja rakkaus. On ihanaa nähdä, miten pienikin lahja tai teko voi ilahduttaa toista suuresti.

Joulu merkitsee minulle siis ennen kaikkea yhdessäolon aikaa, joulun sanomaa, perinteitä sekä joulutunnelmaa ja sen jakamista muille. On ihanaa saada viettää joulua ihanassa seurassa ja tärkeän sanoman vuoksi. Joulu on minulle todella tunnelmallinen juhla, joka antaa joka vuosi minulle ihania ja tärkeitä muistoja.
Rauhallista ja tunnelmallista joulua kaikille!

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 8 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää