Henna-Maria Tucker

Olemme juuri asettautuneet paikoillemme. Lentoemäntä pysähtyy kohdallemme, ja hänen silmänsä leviävät: “Sinulla on noin paljon lapsia! Ja matkustatte yhdessä! Anna minulle jokin kasvatusneuvo!” Hämmentyneenä yritän löytää neuvon, jonka voisi pikaisesti antaa tuntemattomalle. Mieleeni tulee ohje, jonka olen joskus tallentanut mieleeni: “Lapsesi eivät ole olemassa sinua varten. Sinä olet olemassa heitä varten.”

Tämä on selkeä, hyvä neuvo. Käytän sitä usein. Se antaa meille aiheen, johon keskittyä. Sen sijaan, että miettisimme, millainen on hyvä lapsi, meidän tulee pohtia, millainen on hyvä vanhempi. Onko tämä vain sanoilla leikkimistä ja saivartelua?

Aikuinen, joka elää niin kuin lapset olisivat häntä varten, turhautuu lasten häiritessä hänen rauhaansa ja hermostuu, kun lapset käyttäytyvät lasten tavoin. Hän joko keskittyy kontrolloimaan käytöstä luomalla ankaran sääntöihin keskittyvän ympäristön, tai lepsuna sallii lapsilta kaikenlaista käytöstä (samalla sisäisesti ärsyyntyneenä torjuen lapsen). Lepsuilu johtaa usein räjähtämiseen, jonka palasia poimitaan pitkään.

Aikuinen, joka tietää olevansa olemassa lapsia varten, keskittyy ohjaamaan ja neuvomaan lasta. “Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhanakaan siitä poikkea”, opastaa Raamattu (Sananl. 22:6). Pieni lapsi tarvitsee läsnä olevan, tarkkaavaisen ja johdonmukaisen aikuisen elämäänsä. Aikuisen, joka rakastaa häntä tarpeeksi kiinnittämällä huomiota hänen käytökseensä ja antamalla oikeita seuraamuksia: hyväksyttävästä käytöksestä kehutaan vuolaasti ja ei-toivottuun käytökseen puututaan viivyttelemättä.

Vanhemmuus on haastavaa ja väsyttävää. Siksi on tärkeää, että kukaan ei ole siinä yksin. Isä, joka kantaa itkevää vauvaa, jotta äiti saa nukkua, tai äiti, joka viihdyttää huomionkipeää taaperoa, jotta isä saa keskittyä työhönsä, tukevat toinen toisiaan. Joskus toinen vanhempi ymmärtää tiettyä lasta paremmin. Päämäärä on kasvattaa yhdessä lapsia, joiden läsnäolosta muut ihmiset nauttivat, vanhemmat mukaan lukien.

Lentoemäntä jäi miettimään kasvatusneuvoani, mutta meillä ei ollut tilaisuutta keskustella sen enempää. On hyvä etsiä muita vanhempia, joilta kysyä neuvoa ja saada vertaistukea. Seurakunnassa olemme olemassa toinen toistamme varten. Jos haluat puhua kasvatukseen ja vanhemmuuteen liittyvistä kysymyksistä, ota yhteyttä seurakunnan pastoreihin tai vanhimpiin.

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 8 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää