Matteus 9 on mahtava luku Uudessa testamentissa. Tässä luvussa Jeesus on esitetty Jumalana. Luku alkaa kertomuksella, jossa Jeesus parantaa halvaantuneen miehen, mutta ennen hänen fyysistä parantumistaan Jeesus julistaa sairaalle miehelle, että hänen syntinsä on annettu anteeksi.Vain Jumala voi antaa synnit anteeksi. Seuraavassa kertomuksessa Jeesus syö publikaanien ja syntisten kanssa. Fariseukset ovat vihaisia, että Jeesus rikkoo lakia. Vain Jumala on lain yläpuolella. Myöhemmin Johanneksen opetuslapset kysyvät Jeesukselta, miksei hän eivätkä hänen opetuslapsensa paastoa. Jeesuksen vastaus kertoo, että Hän on uskonnollisten perinteiden yläpuolella. Vain Jumala voi olla uskonnollisten perinteiden yläpuolella. Sitten Jeesus herättää tytön kuolleista näyttäen, että Hän on myös luonnon lakien yläpuolella. Pian sen jälkeen Jeesus rikkoo taas ihmisten lakeja ja luonnon lakeja parantaessaan naisen, jolla on epäpuhdas sairaus. Lopussa Matteus kertoo, että Jeesus käy jokaisessa kylässä julistamassa Jumalan valtakuntaa. Jeesus on selvästi esitetty tässä luvussa Jumalana.

Jeesuksen opetuslapset näkivät Jeesuksessa Jumalan. Heillä ei ollut tästä epävarmuutta. He näkivät omilla silmillään niin paljon todisteita, että he tiesivät, kuka Jeesus oli. Sitten Jeesus kuoli. Jumala kuoli. Hän kuoli ristillä häpäistynä, alastomana, tuomittuna Rooman ja Israelin lakien alaisena. Hän kuoli melkein yksin, koska vain Hänen äitinsä ja yksi opetuslapsi olivat lähellä. Kaikki muut pakenivat, ja joku vieläpä puhui rumasti Hänestä. Jumala on kuollut. Kuvittele hetkinen, miltä tuntuisi olla ristin alla siellä Marian ja Johanneksen vieressä. Jeesuksen opetuslapset luottivat Jeesukseen. He antoivat Jeesukselle luvan vaikuttaa koko elämäänsä. Jeesus opetti heitä, kutsui heitä, kosketti heidän sydämiään ja jopa pesi heidän jalkansa! Nyt Jumala oli kuollut.

Meidän yhteiskuntamme julistaa, että Jumala on kuollut. Meidän aikamme on ehkä ihmisen pimeintä aikaa. Olemme nähneet kahden viimeisen vuosisadan aikana kaksi maailmansotaa, kaksi ydinpommia, kemiallisia hyökkäyksiä, terrorismia, ja vaikka meillä on kaikkien aikojen paras teknologia ja tiede, kärsimme parhaillaan maailmanlaajuisesta pandemiasta. Jokainen meistä kysyy, missä Jumala on? Maallinen yhteiskunta vastaa: Jumala on kuollut. Koska Hän on kuollut, ovat vastaukset nyt meidän omissa käsissämme. Koska Jumala on kuollut, me olemme nyt vastuussa. Toimimme juuri niin kuin Jeesuksen opetuslapset, jotka lähtivät takaisin vanhoihin työtehtäviinsä Jeesuksen kuoleman jälkeen. Meidän Jumalamme on kuollut.

Kun Jeesuksen opetuslapset olivat kalasta-massa, taas kiireisinä vanhassa elämässään, he yrittivät koko yön saada kalaa. Sitten he kuulivat Jeesuksen äänen huutamassa rannalta. Heittäkää verkkonne veneen toiselle puolelle! Tämä lause oli tuttu. Pietari hyppäsi pois veneestä ja sai olla taas Jumalan lähellä. Jumala ei ole enää kuollut. Hän oli kuollut, mutta nyt Hän elää! Hän elää juuri siksi, että Hän on Jumala. Jumalan kuoleman aiheuttava pimeys ja kärsimys on ohi. ”Jumala on kuollut” kesti vain hetken. Jeesuksen opetuslapset kärsivät Jumalan kuolemasta, mutta he saivat myös elää Jumalan kanssa. Jeesus, jonka Isä herätti kuolleista, kutsuu myös Sinua elämään ja kertomaan muille, että Hän elää. Nietzsche ja muut filosofit olivat oikeassa: Jumala on kuollut. Mutta he unohtivat yhden tärkeän yksityiskohdan: Jumala on Jumala. Ei kuolema voi vaikuttaa Häneen. On parempi sanoa vain ”Jumala on”. Jumala on kanssasi. Jumala on lähellä. Siunattua pääsiäistä teille!

Juan Castillo

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 8 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää