Kauko O. Uusila

Armosta te olette pelastettuja uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – (Ef.2:8, RK)
Lue Matteus 2:1-12

Oletko joskus pohtinut joululahjojen syytä? Miksi annamme ja vastaanotamme jouluna lahjoja? Kun olimme lapsia, varmasti koko joulun kohokohta oli se hetki, kun pääsimme kuusen alla olevien pakettien jakoon. Toinen taas saattoi nauttia siitä, että sai olla niitä antamassa. Vuosien saatossa lahjojen antamisen ja vastaanottamisen ilo ei välttämättä ole hiipunut. Jotkut puolestaan ihmettelevät, miten tämä kaikki liittyy Kristuksen syntymän juhlintaan. Vaikka emme sitä täysin voisikaan yhdistää Jeesuksen syntymän aikaan, tuota tapahtumaa leimasi valtava anteliaisuus.

Jumala antoi ainosyntyisen Poikansa. Tämä oli suurin koskaan annettu lahja, koska hänen Poikansa oli ainoa, joka pystyi kuolemallaan antamaan riittävän uhrin syntiemme puolesta.

Maria antoi ruumiinsa ja maineensa. Kun enkeli ilmestyi hänelle ja kertoi hänen tulevan raskaaksi ja että hänestä syntyvää tulisi kutsua Jumalan Pojaksi, Maria vastasi sanoen: ”Tapahtukoon minulle sanasi mukaan.” (Luuk. 1:38) Vaikka tämä oli suuri etuoikeus, se sisälsi myös hänen maineensa ryvettymisen ihmisten edessä. Hän oli Joosef-nimisen miehen kihlattu, ja tulla raskaaksi ennen varsinaista avioliittoa ja siihen kuuluvaa seremoniaa olisi ollut kansan silmissä pöyristyttävää.

Paimenet antoivat todistuksen. Kuultuaan syntymäilmoituksen enkeliltä ja nähtyään vastasyntyneen Messiaan paimenet eivät voineet pitää uutista itsellään. He kertoivat kaikille, mitä olivat kuulleet ja nähneet.

Tietäjät antoivat lahjoja ja palvontaa. Matkustettuaan pitkän matkan löytääkseen tämän uuden juutalaisten kuninkaan he kumartuivat maahan ja palvoen antoivat hänelle lahjoina kultaa, suistuketta ja mirhaa.

Aikaamme leimaava materialismi ja kaupallisuus ovat omalla panoksellaan kaapanneet lahjan antamisen ja vastaanottamisen perinteen. Meidän on kuitenkin hyvä muistaa se todellinen anteliaisuus, joka on joulun sanoman ytimessä. Tuon anteliaisuuden periaatteen ei tarvitse olla todellisuutta vain kerran vuodessa, joulun aikaan. Kuinka paljon iloa saakaan aikaan sydämestä kumpuava pyyteetön anteliaisuus. Antamisen ja vastaanottamisen iloa.

Joulun iloa kaikille!

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 6 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää