Pasi Markkanen

Ihmisen kokemus omasta arvokkuudestaan vaihtelee. Usein taustalla ovat elämän tuomat kokemukset tai ymmärrys ihmiselämän tarkoituksesta. Ihmisen maailmankuvalla on usein ratkaiseva merkitys siinä, kuinka arvokkaana hän näkee itsensä tai toisen ihmisen. Kristillinen maailmankuva määrittelee ihmisen arvokkaaksi ainakin neljästä näkökulmasta.

Jokainen ihminen on Jumalan luoma.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Taiteessa taulun arvo riippuu siitä, kenen nimi taulun alareunassa lukee. Jos siellä lukee esimerkiksi Leonardo da Vinci, sen saadakseen joutuu maksamaan suuren summan rahaa. Ratkaisevaa on siis se, kuka taulun on tehnyt. Ihmisen arvon määrittää se, kuka hänet on tehnyt. Jumalan luomana jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas. Minua tai sinua arvokkaampaa ”olentoa” ei löydy tästä maailmankaikkeudesta.

Ihmisarvoa ei voi mitata millään aineel- lisilla asioilla. Jos toiseen vaakakuppiin laitetaan kaikki maailman rikkaudet (rahat, osakkeet, kiinteistöt, kullat, malmivarannot, öljy jne.) ja toiseen vaakakuppiin yksi ihminen, kumman arvo vaakakupissa painaa enemmän? Yhden ihmisen arvo painaa paljon enemmän. Tämän maailman rikkaudet eivät ole minkään arvoisia yhden ihmisen arvon rinnalla.

Ihminen on ikuinen. Ihmisen nykyinen ruumis on katoavainen. Se on kuin talo, joka kerran puretaan. Tämän talon sisällä on kuitenkin asukas, ikuinen sielu. Eräänä päivä jokainen ihmissielu puetaan uudelleen ruumiilla. Tuossa ruumiissa, ylösnousemusruumiissa, ihminen viettää ikuisuutensa.

Yhden ihmisen ikuisuusosasta on mak- settu kallis hinta. ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä” (Joh.3:16). Synti on rikkonut ja rikkoo ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden aiheuttaen eron luodun ja Luojan välille. Jotta yhteys voitaisiin ennallistaa ja jotta erosta ei tulisi ikuinen, Jumala lähetti Poikansa Jeesuksen sovittamaan kuolemallaan ihmisen synnit. Ihmisen osana on vastaanottaa tämä sovitustyö omaan elämäänsä. Näin hän saa synnit anteeksi, löytää yhteyden Jumalaan ja tulee osalliseksi iankaikkisesta elämästä.

Ihmisen arvokkuus ei riipu siitä, mitä hän osaa, tietää, jaksaa tai missä asemassa hän on. Se ei riipu siitä, kuinka hyvin hän elämässään selviää. Jokaisen ihmisen elämän muuttumattoman arvon on määritellyt sen Luoja ja ylläpitäjä. ainutkertainen – mittaamattoman arvokas.

AIEMMAT TEKSTIT

Julkaistu 8 kuukautta sitten

Polte-sanomat

Lue lisää